søndag 11. juli 2010

Å gjøre akkurat det du vil i 10 måneder


P5180226

Om tre uker håper vi på å stå på lønstua i utkanten av Saltfjellet med nesen vent nordøstover og et 10 måneder langt eventyr forran oss. Hva som venter oss er ikke godt og si, til og med våre planer for turen er vage.

Starten er nogenlunde planlagt, lenger frem er det kjøpt kart over et stort område, men hva som venter mot slutten av turen er ikke godt å si. Vi har en liten drøm om å avslutte i kajak et eller annet sted selv om disse selvfølgelig ikke kjøpt ennå. Det er en befriende tanke å ikke vær bundet til noe tidspres om å nå fra A til B innen den og den datoen. Vi kommer så langt vi kommer og har resten av godbitene til gode til en annen gang.

Litt mer i detaljer tenker vi som sagt å starte på Lønstua. Derfra går ferden til Nysulitjelma hytta og Sarek. En lignende etappe har vi gått etogethalvt år tidligere da vi var på vei til Nordkap og var svært enige i at dette var noe av det finest vi så på hele turen, og at vi definitivt skulle tilbake. Denne gangen skal vi ikke ned til sulitjelma med engang, men gå rundt fjorden og rett til Nysulitjelma hytta og derfra ta en dagstur ned for å provianter. I Sarek har vi gitt oss selv bedre tid, noe som er enkelt nå som det er mennesker i fjellheimen og dermed muligheter til å suplere provianten underveis. Dette gir oss muligheten til å nyte og ta for oss alt det fantastiske Sarek har å by på, der i blant helt vanvittig flotte fjell, storslåtte daler, mektige elver og et rikt dyreliv.
P6030471








I hjerte av Sarek ligger Akka masivet. Over hele fjellheimen finnes det store elver som fungerer som kjøttkverner under vårflommen som her.

P2170088Etter Sarek blir omgivelsene litt mer rolige, planen er at vi også skal ta det litt mer med ro, kanskje droppe teltet til fordel for en torp, tenne bål og leve tett på elementene. Turen går til Kautokeino, Karasjok og Pasvikdalen. Når vi kommer til Pasvikdalen håper vi at vinteren og mørketiden også har kommet slik at vi kan tilvenne oss dette i trygge og forhåpentligvis koslige omgivelser. For etter Pasvik venter Lemmenjoikas vidtstrakte ensomhet, flere hundre km mellom tettsteder med mat eller hjelp for den saks skyld.


Hvor ferden gjennom ødemarken fører oss, og om vi i det hele kommer så langt som til Lemmenjoika er ikke godt å si. En ting vi definitivt har lært på våre tidlige turer er at ingenting går som man hadde planlagt at det skulle og at planer er til for å endres. Dette er mye av grunnen til at vi ikke har laget mer detaljerte planer for denne turen enn dette. Hovedmålet vår med denne turen er å kose seg og gjøre akkurat det vi vil i 10 måneder samtidlig som vi ønsker å oppleve så mye som mulig. En god del av tiden på tur bruker man på å drømme om kommende turer, så hvorfor ikke drømme om dem og sett dem ut i livet på en og samme turen!?



P6040502
P6300258

P2250129
P6260141

P4300098

5 kommentarer:

  1. SUCCESS fra Nederland.
    Ha godt tur, dere er et sportivt team.

    Dick en Linda
    van Pelt
    Hoorn - NL

    SvarSlett
  2. Go tur :)
    Æ la ut link t sia dåkkers på facebook æ, så kanskje d bli mang besøkende hær!

    SvarSlett
  3. D e kimsomfikserpulkenbilde som dukke opp på linken, ikke nå fancy fjell-bilde ;)

    SvarSlett
  4. Berichtje voor Heleen, meelevende moeder van Anne. Als reactie op jouw mailtje van vanmorgen... ik heb gewoon in dit witte venstertje een berichtje aan Anne en Kim getypt destijds ;-). Heb geloof ik hieronder wel eerst een profiel aangemaakt bij 'velg profil'.
    Hoop dat het jou ook gaat lukken hier iets aan toe te voegen.

    En uiteraard ook nog wat woorden voor de stoere reizigers die het toch allemaal maar weer doen.
    HEEL VEEL SUCCES VANUIT WINDERIG, GRIJZIG EN VOORAL HERSTIG HOLLAND.

    SvarSlett
  5. PS toevoeging voor Heleen.
    Ja, bij het 'posten' kwam het pas aan bod.
    1. profiel kiezen. Ik heb de bovenste gekozen: Google.
    2. dan klikken op forhandsvisning. Dan verschijnt er automatisch een schermpje waar je een code in moet typen.
    3. en dan... hoppa... verschijnt je bericht in het scherm.
    Hoop dat het je gaat lukken.

    SvarSlett