fredag 17. desember 2010

Førjulstid til å lage lange ønskelister av...

PB250972
Kulde, utstyrs testing og ødelegging samt mye hyggetid er stikkord for vår snart en måned rundt Kirkenes.

Etter en svært kald novenber var det en stor lettelse å få ut utstyr som faktisk er laget  for å takle en gradstokk som stødig kryper nedover. Selv om man ikke tror det på forhånd, så er forskjellen faktisk stor! Med vintersoveposer teletubby-dunjakker ullkartanker og bivuaksko er det kun på mengden rim i taket at man klarer å bedømme antall kuldegrader om morgenen. Det er ikke sjeldent at vi fornøyd konstantere at det må ha blitt varmere mens det faktisk ikke er tilfellet i det heletatt..

PC101035
Grunnen til at vi har holdt til rundt Kirkenes i snart en måned er hovedsaklig grunnet ventetid for å få vinterutstyret på plass. Siste rest er under sending, så snart settes kursen for alvår mot treriksrøset og inn i Finnland igjen. Men vente tiden har vi brukt godt...
PC111037PB240966
Vi har klart å kekke den ene teltstangen 2 ganger, ødelagt reserve brenneren, skadet pulken og knukket ledningen på begge hodelyktene. Til og med anne har fått seg et knekk og måtte sendes til legen med urinveisinfeksjon. Ingenting livtruende eller særlig allarmerende så tett på sivilisasjonen som vi har vært, og ikke minst kjekt å slippe for seinere.
rep.
Mørketiden er nå over oss for alvår og gir oss 4-5timer skumring avhengig av skydekket, og dermed plenti av gode unskyldinger til krype tidlig ned i teltet og seint ut. Den ikke alt for store avstanden fra sivilisasjonen har også  forskynet oss med så mye sjokolade som vi bare har orket å spise og herlige store, tykke bøker å lese i.
PC121069PC040982

Etter å ha prøvd å feite oss opp litt innen jul, øvd på alt fra minus 30 og vindstille til såpass med vind at den første lemuren på turen ble gravd, er vi nå klar og utålmodig etter å komme oss dypt inn i den berømte Pasvikdalen. Julen skal feires langt vekk fra sivilisasjon, asfalt og biler. Og med 3 pulker på plass regner vi med at vi klarer å få med både nødvendig mat, bensin og utstyr til en mpåned ute, samt visse nødvendigheter til å få høy stemning og hygge faktor i teltet til jul og nyttår..
PC111055

PC040984

4 kommentarer:

  1. Hei Anne og Kim
    Må bare ønske dere en riktig god jul og et godt nytt tur-år.
    Sigmund

    SvarSlett
  2. Vertaling:
    De dagen voor de Kerst, om lange verlanglijsten te maken voor..

    Kou, het testen en kapot gaan van de uitrusting, zowel als veel tijd voor vermaak, zijn kernwoorden voor ons oponthoud, van bijna een maand, rond Kirkenes.

    Na een zeer koude november was het een opluchting om de uitrusting te krijgen die bestemd is om de steeds dalende temperatuur te doorstaan. Zelfs al denk je van te voren van niet, toch is het verschil groot! Met winterslaapzakken, teletubby-donzenjassen en bivuakschoenen kan men 's morgens slechts het aantal minus graden schatten aan de hoeveelheid rijp in de nok van de tent. Het gebeurde niet zelden dat we konstateerden dat het warmer geworden moest zijn, hoewel dat in het geheel niet zo was..

    De reden dat we nu al bijna een maand in de buurt van Kirkenes zijn is voornamelijk het wachten om de winteruitrusting ter plekke te krijgen. Het laatste is onderweg, dus binnenkort zetten we weer koers naar Finland. Maar de wachttijd hebben we goed gebruikt...
    Het is ons gelukt om de een tentstang 2 keer te knekken, de reserve brander te breken, de bagageslee te beschadigen en de bedrading van beide hoofdlampen te knekken. Zelfs Anne heeft een knek gekregen en moest voor een blaasontsteking naar de dokter. Allemaal geen problem zodicht bij de bevolking als we waren en goed om het alvast gehad te hebben.

    SvarSlett
  3. Vervolg vertaling:
    De donkere maanden zijn in vollegang en geven ons slechts 4-5 uren schemering, afhankelijk van het wolkendek, en daarmee vele goede smoezen om vroeg de tent in te gaan en er laat uit te komen. De niet zo grote afstand naar de sivilisatie gaf ons toegang tot zoveel chocolade als we maar opkonden en tot heerlijke grote en dikke boeken om te lezen...

    Na een poging om wat aan te komen voor de kerst en wat geoefend te hebben met temperaturen tot -30 en alles van windstil tot storm, zodat de eerste sneeuwmuur van de tocht gemaakt is, zijn we er nu klaar voor om oppad te gaan, diep het beroemde Pasvikdal in.

    Kerst vieren we ver weg van de sivilisatie, asfalt en auto's. En met 3 bagageslees gaan we er van uit voldoende eten , benzine en uitrusting mee te kunnen nemen voor een maand, even als enige noodzalijkheden voor een goede stemming en veel gezelligheid rond Kerst en oud en nieuw...

    SvarSlett
  4. God Jul og godt nyttår!!
    Vi beundrar innsatsen frå sofakroken, takk for flott blogg og fortsatt hell og lykke vidare på ferden.
    Ola og Anne Grete

    SvarSlett