fredag 27. august 2010

HVORFOR NORDMENN BØR VÆRE SJALU PÅ SVENSKENE

Noe det sikkert er mage gode grunner til. Likevel synes vi en av de beste grunnene er deres høyste fjell kontra vår Galhøpiggen. Deres Giebmegaisi/Kebnekaise ligger omkranset av stupbratte fjellvegger, mektige breer og trange grønne daler som står i skarp kontraste til alt det barske med sinne frodige enger, søte fjellvann og livlige bekker. Selve toppen er en kritthvitt sukkertopp, også kalt en isbre. 

Den vanlige veien til toppen består av 1400 bratte høyde meter og kan så seint på sesongen som nå, kunn bestiges ved hjelp av stegjern. Synes man dette blir for kjedelig kan man istedet forsere bre og klatre pasasjer på veien mot toppen eller traversere fra nord-toppen. Tar man sist nevnte rute er man sikret å ha vært på sveriges høyeste topp også når man sitter nedslitt og grå på gamlehjem og breen på sydtoppen har smeltet.

Samme hvilken vei man tar, vil man starte på grønne sletter, gå mellom mektigefjell og imponerende brefall. Svenskene strømmer da også til toppen som pilgrimmer mot sine helligste steder. Noen for å beseire den, andre for å gi tapt mot naturkreftene tåke, kraftig vind samt snø og is året rundt. 

Og der står vi med vår grushaug Galhøpiggen.. Som et lite plaster på såret kan vi trøste oss med at hyttene våre i det minste har mer sjel og varme imotsetning til de svenske som kan sammenlignes med den tyske rittersportsjokoladen; kvadritisch, praktisch, god.

3 kommentarer:

  1. Til Anne
    Hurra for deg som fyller ditt år ja deg vil vi gratulere, alle i ring om kring deg vi står og ser når du vil masjere, bukke nikke nei og snu oss omkring, danse for deg med hopp og sprett og spring, ønske deg av hjerte alle gode ting og si meg så hva vil du mere? GRATULERE!

    Håpe Kim syng sangen for dæ, å bake ei stor kake t dæ! Kanskje ei blåbærkake, finn dåkk my go bær å spis? veldig fin blogg forresten:)

    SvarSlett
  2. Hallo!
    Gratulere med dagen som va i går Anne:D Håper dagen ble knall!
    Kjempe fin sie dere har ordnet med. Arti å se hvor dere har satt deres fotspor.

    Foresten så har jeg smakt på den ene ølen som jeg fikk fra besøket. Palm. Synes den var veldig god. Også veldig lett å drikke

    Lykke te videre på ferden!

    SvarSlett
  3. Ja, og de svenske hyttene høres veldig koselig ut

    SvarSlett