onsdag 24. november 2010

Et magisk eventyr.

PB150786


Det var engang et troll og en prinsesse (trollet sin benevning på dem begge) som bega seg avsted for å oppsøke den nord finske fjellheimen en bekk mørk ettermiddag i november. Mange advarte dem mot å dra, men de ristet bestemt av seg alle advarsler og dro avsted likevel.


PB200928


For sikkerthet skyld hadde de tatt med seg ekstra mye forskyninger og la ruten innom flere ødestuer. Vi beklager å måtte meddele til våre trofaste lesere at vi ikke møtte nevneverdige utfordringer eller strabaser på ferden slik som man pleier å berette om i eventyr.

PB180908


Trollet og hans prinsesse vandret hver dag først i en fantastisk soloppgang som hyllet omverden inn i røde, rosa og lilla skjær. Gikk de over en fjelltopp om dagen fikk de et lite glimt av solen innen soldengangen trollband landskapet rundt dem med sin varme glans. Fjellet har vært preget av en kulde periode så overalt rundt dem hang og lå det rimroser og blad som var vell 3cm store. Skulle det mot formodning bli litt slitsomt over myren kunne de bare kaste et blik på noe av hærligheten rundt dem og gleme alt om slit og strev.

_MG_1491


Slik vandret de i noen dager innen de fant ut at progresjonen var for stor i forhold til matrasjonene. Det ble derfor innført kosedag annenhver dag. Kosedagene fant sted på ødestuene der trollet kunne bruke halve dagen på å ta og redigere bilder, mens prinsessen nåleband på sine nye ullstillongs og henga seg til en av sine yndlings hobbyer; hogging av ved. Kveldene pregdes av peiskos, stearinlys og titting på nordlys.

_MG_1452

Beruset på alt det fine som var å se og oppleve bestemte de seg i et svakt øyenblikk for å vade en åpen elv fremfor å bruke en time eller tre ekstra på å finne et sted med steiner og is. Temperaturen var ned på 12 blå, og det tok ikke lange stunden før tærne fikk samme farge. En erfaring rikere bestente de seg der og da for å sende vadesko hjem og unngå flere slike dumdristigheter. Og etter en times gange var alt tilbake til normalen igjen.

_MG_1369

Avslutningen er allerede røpet tidligere i bloggen. Etter en fantastisk tur i eventyrlige omgivelser kom de glad og fornøyd ned til sivilisasjonen og mange finner og nordmenn som sente dem mistroiske blikk. -Hvem i ......... er så dum å stikke til fjells nå? Vi snudde den rundt å forklarte at det er dumt å la være nå som det er så magisk ute, fortsatt fult beruset på alt det fine vi har opplevd.

PB150755

Og heldigvis for Trollet, Prinsessen og alle bloglesere er ikke eventyret slutt ennå. Vi har handlet 4-takts bensin som ikke speiker ved minus 20 slik lampeoljen gjør og trasker blid og fornøyde vidre in mot pasvikdalen.

Snipp, snapp, snute forsettelsen er i rute!

_MG_1455

6 kommentarer:

  1. Vertaling:
    Een magisch sprookje.
    Er waren eens een trol en zijn prinsesje, die op en pikdonkere namiddag in november oppad gingen om het noord Finse gebergte te bezoeken. Vele waarschuwden hen te gaan, maar ze negeerden alle waarschuwingen en gingen toch.
    Voor de zekerheid hadden ze extra proviant meegenomen en hun weg langs verschillende verlaten hutten gepland. Het spijt ons, onze trouwe lezers te moeten vertellen dat ze geen noemenswaardige uitdagingen of ontberingen tegenkwamen op deze trip zoals men gewoonlijk in sprookjes doet.
    De trol en zijn prinsesje begonnen elke dag in een fantastische zonsopgang, die de omgeving in een rood, roze en paars schijnsel hulde. Kwamen ze over een bergtop dan vingen ze nog net een glim op van de zon voordat de zonsondergang het landschap rond hen betoverde met zijn warme gloed. De bergen waren in de greep van een koude periode waardoor er overal om hen heen, wel 3cm grote, rozen en bladeren van rijp hingen en lagen. Zou het tegen de verwachting in toch wat moeizaam gaan over het moeras, dan hoefden ze maar opzij te kijken naar al dat moois om de inspanningen en het gezwoeg te vergeten.

    SvarSlett
  2. Vervolg vertaling:
    Zo zworven ze een paar dagen verder tot ze ontdekten dat de voortgang te snel ging in verhouding tot de proviant. Dus namen ze om de dag een rustdag. De rustdagen werden doorgebracht in verlaten hutten waar de trol halve dagen gebruikte om foto's te maken en ze te bewerken, terwijl het prinsesje aan het naaldbinden was aan haar nieuwe lange wollen onderbroek en zich in haar nieuwe hobby, van houthakken, uitleefde. De avonden stonden in het teken van gezelligheid bij het vuur, het kaarslicht en het kijken naar het noorderlicht.

    Bedwelmd door al het moois dat er te zien en te beleven was namen ze, in een moment van zwakte, de beslissing om een niet bevroren rivier over te waden, in plaats van een uur of drie extra te gebruiken om een plek te vinden met stenen en ijs. De temperatuur was gezakt tot 12 graden in het blauw en het duurde niet lang of hun tenen hadden dezelfde kleur.
    Een ervaring rijker besloten ze de waterschoenen naar huis te sturen om zulke domheden uit te sluiten. Na een uur lopen was alles weer bij het normale.

    Het eind van het sprookje is al eerder in de blog verklapt. Na een fantastische tocht in een sprookjesachtige omgeving kwamen ze blij en tevreden terug in de sivilisatie en bij vele Finnen en Noren die hen wantrouwend aankeken. Wie in.... is zo dom om nu de bergen in te trekken! wij draaiden het om en legden uit dat het dom is om niet te gaan nu het zo magisch is buiten, nog steeds bedwelmd door al het moois dat we beleefd hebben.

    En gelukkig voor de trol, zijn prinsesje en de lezers van de blog, is het sprookje nog niet uit. We hebben 4-takt benzinen gekocht, die niet bevriest bij -20 zoals lampolie doet en gaan blij en tevreden verder naar de Pasvikdalen.

    Snip, snap, snaak, het vervolg is in de maak.

    SvarSlett
  3. Herlig lesning!
    Litt missunelig på dere her jeg sitter med eksamentid i bytte mot adventstid. Venter spent på hvordan dere tilbringer jul og nyttår!

    SvarSlett
  4. Vi er redd trollet og prinsessa aldri kommer hjem, og bli værende oppe i nord. Prinsessas hår kommer til å bli så langt at det rekker helt ned til polarsirkelen, så hun må surre det rundt hodet som en turban for å få det med seg. Trollet kommer til å gå i ett med urskogen fordi han bli gjengrodd av hår og skjegg, og mosen vokser i tykke lag på han.

    God tur til Pasvik! ;)

    SvarSlett
  5. Kjempe fine bilder! Gleder meg til å høre mer fra dere. Ha en fortsatt riktig god tur!

    SvarSlett